Лабораторна 10

Макроси
Макрос служить для автоматизації виконання операції, що часто повторюється. Він створюється в результаті вибору із списку можливих дій (макрокоманд), які виконуються послідовно або в заданому порядку. Наприклад, натискує кнопки, можна запустити макрос, який відкриє, роздрукує і закриє звіт.
Основне призначення макросу — створення зручного для користувача інтерфейсу, що відображує, наприклад, зручні меню і панелі інструментів.

Створення макросу

  •  у вікні бази даних вибрати в меню «Вставка»  команду «Макрос» .

Далі ми бачимо констуктор для роботи з макросами в якому відкривається каталог макрокоманд.

Щоб додати нову макрокоманду потрібно відкривши скролінг обрати потрібну команду.

 

 

Редагування макросу


При редагуванні макросу може потрібно змінити положення макрокоманди, вставити або видалити рядок. Для виконання цих операцій у вікні бази даних на  панелі   виберіть значок «Макроси»  виділіть макрос, який редагуватимете і натискуйте кнопку «Конструктор» .
Для зміни положення макрокоманди в макросі у вікні макросу клацніть область виділення рядка макрокоманди (прямокутник з лівого краю рядка або смуга на лівому краю вікна). Ще раз клацніть область виділення рядка і перетягнете рядок в нове положення.
Для вставки рядка помістіть курсор в будь-яке місце рядка, над яким буде поміщена макрокоманда і виберіть в меню «Вставка»  команду «Рядки» або натискуйте на панелі інструментів кнопку «Додати рядки» .

Запуск макросу

Щоб запустити макрос потрібно вибрати в меню «Сервіс»  команду «Макрос».

 

 

Особливості та можливості кожного з методів захисту БД

Під «захистом БД» тут розуміється спосіб запобігти несанкціонований доступ до інформації, що зберігається в таблицях. Захист вихідного коду форм і модулів не розглядається.
Захист за допомогою пароля БД


Даний спосіб захисту дозволяє встановити пароль на відкриття БД, для всіх користувачів. Для його створення необхідно відкрити файл БД в «монопольному» режимі і вибрати пункт меню Сервіс / Захист / Визначити пароль бази даних. Для роботи з такою базою в MS Access буде потрібно вводити пароль.

Захист з модифікацією файлу

Спосіб захисту заснований на модифікації перших байт файлу. Таким чином, перед відкриттям БД в її файл записується правильний заголовок, що зберігається в програмі, а після закриття повертається неправильний. При спробі відкрити файл БД за допомогою ms Access з’являється повідомлення про помилку. Не погано поєднати цей спосіб зі зміною розширення файлу.

Особливості та можливості форм навігації

Форма – це об’єкт бази даних, який можна використовувати для створення інтерфейсу користувача для програми бази даних. “Прив’язана” форма безпосередньо з’єднана з джерелом даних, наприклад до таблиці або запиту, і може використовуватися для введення, зміни або відображення даних із джерела даних. Як варіант, можна створити “вільну” форму, яка не пов’язана безпосередньо з джерелом даних, але яка все одно може містити кнопки, написи та інші елементи управління, необхідні для роботи програми.

У даній статті описані переважно прив’язані форми. Прив’язані форми можна використовувати для управління доступом до даних: з їх допомогою можна визначати, які поля або рядки даних будуть відображатися. Наприклад, деяким користувачам достатньо бачити лише кілька полів великої таблиці. Якщо надати їм форму, яка містить лише потрібні їм поля, це полегшить для них роботу з базою даних. Для автоматизації часто виконуваних дій у форму можна додати кнопки та інші функціональні елементи.

Прив’язані форми можна розглядати як вікна, через які користувачі можуть переглядати і змінювати базу даних. Раціонально побудована форма прискорює роботу з базою даних, оскільки користувачам не потрібно шукати те, що їм потрібно. Зовні приваблива форма робить роботу з базою даних більш приємною і ефективною, крім того, вона може допомогти в запобіганні невірного введення даних.

Оставьте комментарий